Начало » Блог » Светослав Цветанов (siluet23) за wildlife фотографията и "Снимай! Не убивай!"

Светослав Цветанов (siluet23) за wildlife фотографията и "Снимай! Не убивай!"

Светослав Цветанов (siluet23) спечели гласуването в първия етап на "Снимай! Не убивай!" с проекта си"Снежни схватки".  Той получи Olympus E-P2 PEN + обектив 14-42, осигурени от Olympus България.

Ето какво ни написа Светослав:

победител в първи етап на фотоконкурса "Снимай! Не увибай!" Светослав Цветанов siluet23Занимавам се с фотография от около 3 години и доста бързо се ориентирах към снимането на птици и диви животни. Започнах да прекарвам много време сред природата и открих за себе си, че другите жанрове в фотографията са ми доста скучни.

Oпитвал съм да снимам портрети, архитектура, стрийт, натюрморт и др., но ми липсваше динамиката и неизвестността, онази неспособност да контролирам момента... Липсваше ми натуралната красота, дело на природата - и така започнах да изучавам този паралелен на нашия свят, в който няма бетон, няма желязо, няма хаос – свят, който ние, хората, все повече потъпкваме и рушим без дори да го познаваме. Започнах да изучавам обитателите в природата, повечето от които не бях виждал преди. Наблюдавайки ги се учиш да ги уважаваш, да ги пазиш и да ги обичаш... И най вече да ги разбираш - толкова много видове с толкова много особености и удивително поведение, че понякога забравяш да снимаш - просто гледаш...

Реших да участвам в конкурса заради каузата и заради лозунга "Снимай! Не убивай!", за да покажа птици, по които все по-често се стреля или ги виждаме сгазени по пътя.

По време на снимане на тези кадри на около 60-70 метра от мен спря кола, от която излезе пишман ловец – бракониер, който изстреля 5 патрона по птиците, които бяха пред мен. В местност, която е защитена от закона! За щастие не уцели нито една, но ги прогони. Именно затова реших да участвам с този проект. 

Заснемането на подобни кадри се характеризира с няколко неща, най-важното от които е приближаването до обекта. Това, от своя страна, е съобазено с местообитанието на вида, навиците и особеностите му, светлината, и т. нт.

Мишеловът има изключително остро зрение и за да скъся дистанцията с птиците трябваше да съм почти невидим. Изградих си изцяло бяло укритие с натрупани клони върху него, за да се слея със снежната среда. Бях разположен в една нива.

Наблюдавах мястото 15-тина дни като подхранвах с парче месо през ден (през ден, за да не свикват птиците че имат сигурен източник на храна всеки ден) и изчаквах момента, когато времето и вятърът ще са благоприятни за заемане на позиция и снимане. И така издебнах момента.

За мишеловите не е нужно да се става много рано. Те излизат след 8 сутринта. Аз бях подхранил и ги очаквах да дойдат да се хранят. Имаше струпване на около 7-8 птици около 11 часа и в такава ситуация битките са неизбежни. Стоях до 3 часа следобед, направих 300 кадъра и имах невероятно изживяване и страхотна близост с една от птиците, която кацна върху укритието буквално над главата ми, след което слезе на земята пред мен и ме гледаше право в обектива от 2 метра разстояние. 

При снимане на птици не винаги е нужно да си невидим. За някои видове е по-важно да си неподвижен и всяко движение би ги накарало да пазят доста голяма дистанция и да бъдат особено предпазливи. Изисква се и доста внимание, за да не се навреди на определения вид и да не се прогони от местообитанията му.

Почти винаги обектът на заснемане знае за чуждото присъствие. Важно е да се спечели доверието му, което става бавно и търпеливо. Начините за укриване са доста. Понякога трябва да приличаш на храст (снимка 1) - това е укритие за снимане на пчелояди. Понякога е нужно просто да скрием формите на човешкото тяло и да сме ниско на земята. (снимка 2 и 3). А понякога е нужно просто да не се мърда или движенията да са изключително бавни и плавни.

Целия този процес при Wildlife фотографията е едно изключително преживяване и всеки час прекаран сред природата е изпълнен с приятни емоции и ме учи на нови и нови интересни неща.

прикритие за снимане на диви животни храст
Снимка 1 - като храст

прикритие за снимане на диви животни храст
Снимка 2 - сливане с околната среда

прикритие за снимане на диви животни храст - ниско на земята
Снимка 3 - ниско на земята