Начало » Блог » Евгени Стефанов (skydragon) - победител във втори етап за фотографията и конкурса

Евгени Стефанов (skydragon) - победител във втори етап за фотографията и конкурса

Евгени Стефанов (skydragon) спечели гласуването във втория етап на конкурса с проекта си "Рапсодия в синьо". Той получи Nikon D90 + обектив 18-105 VR, осигурени от официалния вносител на Nikon за България "Профайлд" ООД
 

победител във втори етап на фотоконкурса "Снимай! Не убивай!" Евгени Стефанов - skydragon, wildlife, снимки на диви животни, снимки на птици

Казвам се Евгени Стефанов и живея и работя в гр. Варна. По образование съм корабостроителен инженер и работя по специалността си.

Фотографията ми е хоби, а птиците са ми слабост. Занимавам се с wildlife фотография от 3-4 години, човек се учи цял живот - това правя и аз стъпка по стъпка. Обичам да съм сред природата, обичам животните, но най-голямо удоволствие ми доставя да наблюдавам или заснемам разнообразния птичи свят. Това обаче не ми е самоцел - птицата е много чувствително същество и не познаваш ли навиците на определените видове може неволно да причиниш големи вреди.

Много повече време прекарвам в изучаване на определен вид и разглеждането на снимки, отколкото в снимане. Интернет е добър помощник в това и за радост е с неограничена информация. За да се заснеме добър кадър е нужно добра подготовка, прилична техника, голямо желание, много търпение и не на последно място - късмет. Радвам се, че семейството ми е съпричастно с моето не много евтино хоби и времето, отделено за него, а за мен е голямо удоволствие да им покажа някой сполучлив кадър, още повече на непознат за тях вид.

„Рапсодия в синьо” е със снимки на любимо „пиле”. Заснемането на земеродното рибарче е моя сбъдната мечта – това малко птиче е много красиво, а срещата с него на живо е незабравима. Снимките са правени от укритие, специално направено за тази цел и нито за момент мъникът не бе обезпокоен. Имаше моменти, в които то седеше на клона доста дълго, но, както казах по-горе, нужен е и късмет. Имало е дни, в които съм се връщал с празна карта, но нито веднъж не съм съжалявал за това.

Втория ми проект „Труд и песен” (който се класира на трето място в етапа - бел. ред.) ми е също толкова любим – торбогнездещото синигерче е голям симпатяга и наистина съм впечатлен от трудолюбието му в името на ново поколение.

В нашия регион – в и около Варна ми прави впечатление, че птиците са доста наплашени и съответно трудни за приближаване и наблюдение или заснемане и за това сме виновни ние.

Още като научих за конкурса реших да участвам, но не бях разбрал добре правилата и пропуснах първия етап. Познавам повечето от авторите. Добрите wildlife фотографи в БГ не са много и си познаваме снимките. Например пчелоядите, с които се конкурирах за първото място са на мой съименник – Евгений Даков, с който обаче не се познавам лично.

Първото, което много ми хареса в този конкурс е името му –„Снимай! Не убивай!” и колкото повече хора се вслушат в този призив, толкова по-дълго ще се радваме на животните край нас - както дивите, така и домашните. Ние и поколенията след нас!

Евгени Стефанов - skydragon

Евгени Стефанов wildlife, снимки на птици, победител в "Снимай! Не убивай!" - фотоконкурс на ФотоСинтезис