Начало » Блог » Пьотр Шпаковски - "Ние сме длъжници на природата!"

Пьотр Шпаковски - "Ние сме длъжници на природата!"

фотоконкурс "Снимай! Не убивай!" член на журито Пьотр Шпаковски за wildlife фотографиятаКазвам се Пьотр Шпаковски, на 37 години съм и по професия съм ветеринарен лекар. Биологията винаги е била основния ми интерес и покрай наблюденията още в гимназията се появиха първите ми опити да снимам дивите животни. Минаха много години, фотографската техника се промени, създавайки нови възможности този процес да бъде все по-лесен. И през всичките тези години се убедих в едно - ние сме длъжници на природата.

От една страна, този тип фотография е послание към хората и отваря очите им за красотата на дивия свят. От друга, много лесно може да се превърне в спортна дисциплина. В съвременния форумен фотографски живот ясно се вижда тенденцията за доказване кой е по-добър. Свидетел съм как в желанието за постигане на добър кадър се използват всякакви методи. Няма да коментирам съзнателно неетичните.

Развитието на всеки започва с желанието да се „улови“ животното. Това е много опасно, защото неумелият фотограф може да притесни обекта повече от всеки друг. Да не забравяме, че „Пътят към ада е постлан с добри намерения“.

Помнете, че това, което най-много липсва на дивите животни, е собствената им среда.Тя се стопява много бързо и са останали много малко „островчета“, където  могат да се размножават или почиват на спокойствие. Неправилният подход може да разруши цяло гнездово местообитание или място за миграционна почивка.

Какво искам да посъветвам всички начинаещи в това поприще - опознайте обекта. Никога няма да навлезете в същината на нещата без това. Познанието за животното, както и наблюдението, са по-голямата част от успеха. Преди да предприемете каквото и да е, проучете внимателно ситуацията, купете си бинокъл. Няколко дни гледане ви спестяват много грешки. Има много стандартни подходи, които ще ви гарантират успех на по-популярните места за фотография, но най-голямо удоволствие ще изпитате, когато изградите нестандартни, персонализирани към обекта такива.Това е невъзможно без познанието за него.

Единственият начин човек да заснеме интересни ситуации е да стане максимално незабележим. Не снимайте на всяка цена, оставете животното да се успокои и това ще ви възнагради.

И на последно място - започнете с „баналните обекти”. Снимането на привикналите с хората птици в някой парк ще ви „отвори очите“ и ще направи работата ви с с тях по-лесна. Ще трябва да се научите да предвиждате реакциите на животното. Точно в това е очарованието на играта. Винаги ще има нещо, което да ви изненада.
Не забравяйте, че ние сме тези, които взимаме. И за да получим, трябва да го направим по правилния начин. Ние сме длъжници на природата.